Gezonder Nu
Image default
Aandoeningen en ziekten

Alles wat u moet weten over een kruik

Alles wat u moet weten over een kruik

Spierkrampen, gewrichtspijn en stijfheid in uw rug kunnen uw mobiliteit beperken en uw lichamelijke activiteiten belemmeren. Hoewel medicijnen effectief kunnen zijn bij het bestrijden van ontstekingen, werkt warmtetherapie ook bij rugpijn.

Deze vorm van therapie is niet nieuw. De geschiedenis gaat terug tot de oude Grieken en Egyptenaren die de zonnestralen gebruikten als therapie. De Chinezen en Japanners gebruikten zelfs warmwaterbronnen als therapie tegen pijn. Tegenwoordig hoeft u niet meer naar buiten om verlichting te zoeken. Kruiks hebben het eenvoudiger en gemakkelijker gemaakt om warmtetherapie te gebruiken. Hier vindt u een aantal voordelen van warmtetherapie bij rugpijn.

Hoe gebruikt u een elektrisch kruik?

Elektrische kruiks kunnen snel heet worden en de huid verwonden, dus het is belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken.

Begin altijd op de laagste stand

Om te beginnen moet u het kruik op de laagste stand zetten. Voor kleine pijntjes en kwaaltjes kan een lage stand al meer dan genoeg zijn om pijn en stijfheid te verminderen. U kunt de intensiteit van de warmte geleidelijk opvoeren, indien nodig.

Er zijn geen vaste regels voor hoe lang u een kruik op uw rug moet gebruiken. Het hangt allemaal af van de mate van pijn en uw tolerantie voor warmte. Als u een kruik op een hoge stand gebruikt, moet u het na 15 tot 30 minuten verwijderen om brandwonden te voorkomen. Op een lage stand kunt u het kruik langer gebruiken, misschien wel tot een uur.

Wees voorzichtig als u zwanger bent

Als u zwanger bent en rugpijn hebt, is het veilig om een kruik te gebruiken. U moet langdurige blootstelling vermijden, omdat oververhitting gevaarlijk kan zijn voor een foetus. Het kan leiden tot neurale buisdefecten of andere complicaties.

Dit is waarschijnlijker in een warm bad of sauna, maar neem het zekere voor het onzekere. Gebruik tijdens de zwangerschap een kruik op de laagste stand, en alleen gedurende 10 tot 15 minuten.

Aangezien kruiks de pijnsignalen verminderen en de bloedsomloop bevorderen, kunt u het kussen het beste snel na een pijnscheut of stijfheid gebruiken om het genezingsproces te versnellen.

Soorten kruiks

Er zijn verschillende soorten kruiks verkrijgbaar voor rugpijn. Zo is er een standaard elektrisch kruik met meerdere warmtestanden. Er is ook de optie van een infrarood kruik. Dit is nuttig bij matige tot ernstige pijn, omdat de warmte dieper in de spieren doordringt.

Als u een kruik zoekt, zoek er dan een met een automatische uitschakeling om oververhitting en brandwonden te voorkomen, voor het geval u op het kussen in slaap valt. U kunt elektrische kruiks vinden bij uw plaatselijke apotheek of u kunt er een online kopen.

Gelpacks

Als u geen kruik bij de hand hebt, kunt u een warmtewikkel of verwarmd gelpakket onder uw kleding gebruiken. Voordat u een gelpack gebruikt, zet u het 1 tot 2 minuten in de magnetron (volg de instructies op de verpakking) en brengt u het vervolgens aan op een pijnlijke rug. U kunt bepaalde gelpacks ook voor koudetherapie gebruiken. U kunt warmtewraps en gelpacks vinden bij uw plaatselijke apotheek of u kunt ze online kopen.

Voorzorgsmaatregelen en veiligheidstips

Kruiks zijn effectief tegen pijn, maar ze kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed worden gebruikt. Hier volgen enkele veiligheidstips om letsel te voorkomen.

  • Leg een kruik of verwarmd gelpakket niet rechtstreeks op uw huid. Wikkel het in een handdoek voordat u het op de huid aanbrengt om brandwonden te voorkomen.
  • Val niet in slaap met een kruik.
  • Wanneer u een kruik gebruikt, begin dan op de laagste stand en verhoog de warmte-intensiteit langzaam.
  • Gebruik geen kruik waarvan het elektrische snoer gebarsten of gebroken is.
  • Gebruik een kruik niet op een beschadigde huid.

Hoe maak je een zelfgemaakt kruik?

Als je geen kruik hebt, kun je er zelf een maken met spullen die je al in huis hebt. Hiervoor heb je een oude katoenen sok nodig, gewone rijst, en een naaimachine, of een naald en draad. Vul de oude sok met rijst en laat aan de bovenkant net genoeg ruimte over om de uiteinden aan elkaar te naaien. Leg de sok vervolgens ongeveer 3 tot 5 minuten in de magnetron.

Zodra de magnetron stopt, haalt u de sok er voorzichtig uit en legt u hem op uw rug. Als de sok te heet is, laat hem dan afkoelen of wikkel hem in een doek voordat je hem gebruikt. Je kunt de rijstsok ook als cold pack gebruiken. Leg hem gewoon in de vriezer voordat u hem op acute verwondingen aanbrengt.

Wanneer gebruik je warmte en wanneer ijs?

Houd in gedachten dat warmte niet wordt aanbevolen voor elk type rugpijn. Het kan chronische pijn en stijfheid verlichten, zoals die welke gepaard gaan met artritis en andere spier- of gewrichtsaandoeningen.

Als uw rugblessure echter recent is, is koudetherapie effectiever omdat het de bloedvaten vernauwt en de zwelling vermindert, wat de pijn kan verzachten. Gebruik koudetherapie de eerste 24 tot 48 uur na een blessure, en schakel daarna over op warmetherapie om de doorbloeding en genezing te stimuleren.