Gezonder Nu
Image default
Aandoeningen en ziekten

Paardenvoer en voedingsadvies voor paarden bij Equilin

Wat is glucosamine voor paarden goed voor?

Bij Equilin kun je online shoppen naar het product GLUCO. Dit is ons eigen geformuleerde puur magnesium voor paarden als extra ondersteuning voor soepele gewrichten voor oudere paarden die net wat extra kunnen gebruiken. Ook kan het veilig worden gebruikt als aanvulling op ‘Het Nieuwe Voeren’ waarbij een BASIC en BALANCER worden gebruikt. Equilin GLUCO kan ook gebruikt worden ter preventie als je met je paard bijvoorbeeld intensief sport en de gewrichten dus veel belast. Met puur magnesium voor paarden houd je je paard sterk en gezond.

Hoe vaak moet je je paard paardenvoeding geven?

Doorgaans krijgen paarden twee tot driemaal per dag paardenvoer. Wat men vaak vergeet is dat de spijsvertering van een paard van nature is gewend om kleine beetjes voer te eten gedurende de dag. In de natuur is een paard ca. 14 tot 16 uur bezig met eten. Ons advies is dus om dit zoveel mogelijk na te bootsen en het paard zoveel mogelijk buiten te laten en te laten eten zoals in de natuur. Hoe kun je dat het beste nabootsen? Equilin’s tips voor paarden voeren

 • Probeer continue ruwvoer aan te bieden maak gebruik van een slowfeeder
 • Laat je paarden op de wei of wanneer ze in de paddock lopen, zorg dat ze toegang hebben tot gedroogd ruwvoer
 • Voer het krachtvoer in zoveel mogelijk kleine porties en van gelijke samenstelling
 • Altijd eerst ruwvoer, dan pas krachtvoer

Buikpijn bij paarden door kolieken – wat te doen?

Kolieken zijn erg vervelend en paardenliefhebbers hebben daar regelmatig mee te maken. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Daarom krijg je van Equilin enkele tips ter voorkoming van een flinke buikpijn van je paard.

 • Probeer nooit abrupt te veranderen van voer
 • Onderzoek de mest tijdig op wormen, ook kan je kijken of er zand in de mest zit
 • Zorg er voor dat de hoeveelheid zetmeel in het voer niet meer is dan wat er in de dunne darm kan worden opgenomen
 • Na hoge inspanning moet je je paard niet meteen veel koud water laten drinken
 • Check eens of je paard zich voedt met veel bodembedekking, eet hij/zij veel stro of zaagsel?
 • Laat het gebit van je paard altijd tijdig controleren; eens per jaar is een goed uitgangspunt, als je paard niet goed kan kauwen dan kan je verderop in het maagdarmkanaal problemen verwachten.

Wat moet ik doen als mijn paard te dik is?

Als paarden en pony’s de minimale hoeveelheid ruwvoer eten dat ze nodig hebben om hun lichaam gezond te houden (2 kg/100 kg paard), krijgen ze genoeg energie voor 1 uur M dressuur per dag! Krijgen ze meer voer of bewegen ze minder, dan worden ze gemakkelijk overvoerd met energie en wordt je paard steeds iets dikker. Hoe laat je je paard verantwoord afvallen?

 • Verlaag de energie-inname en verhoog de energiebehoefte door het paard extra te laten werken zonder de hoeveelheid voer te verhogen.
 • Een combinatie van een lagere energie-inname/minder voer en extra arbeid.
 • Zorg altijd voor voldoende vitaminen en mineralen, denk aan een BASIC en BALANCER
 • Voer een partij ruwvoer wat lager is in energie, maar verlaag nooit de minimale ruwvoer norm!

Krijg gratis voedingsadvies voor paarden bij Equilin

Twijfel je nog steeds wat goed voer is voor je paard? Wil je graag ‘Het Nieuwe Voeren’ begrijpen of zoek je gericht advies voor jouw paard? Vraag dan een gratis voedingsadvies voor paarden aan bij Equilin via onze website. Aan de hand van enkele vragen kunnen we je gericht helpen met je vragen en wensen.

https://www.equilin.eu/