Gezonder Nu
Image default
Tandheelkunde

Mondzorg voor een gezonde mond

Hoe gezond is je mond? Heb je vaak last van gaatjes? Van een slechte adem? Dan moet je zeker en vast onderstaande tips volgen:

Tip #1: poets met een elektrische tandenborstel

Alle tandartsen zijn het erover eens: een elektrische tandenborstel verwijdert veel meer tandplak dan een manuele tandenborstel. Dat is logisch. De haartjes van een elektrische tandenborstel maken veel meer poetsbewegingen per seconde. Meer poetsbewegingen = minder tandplak. Nog een voordeel is dat deze tandenborstels een kleine rond borstelkop hebben, waardoor je makkelijker bij moeilijk bereikbare plaatsen geraakt.

Wist je al dat er twee soorten elektrische tandenborstels zijn? Enerzijds zijn er de modellen met een roterende beweging, en anderzijds die met een sonische beweging (zie putznu.nl). Een sonische tandenborstel maakt gebruikt van sonische vibraties in plaats van oscilerende bewegingen. Volgens sommige mensen voelt hun gebit hierdoor net wat schoner aan, en maakt de tandenborstel minder geluid. 

Tip #2: gebruik tandpasta met fluoride in

Wanneer je in de winkel staat denk je waarschijnlijk niet na over het soort tandpasta dat je koopt. Toch doe je dat beter wel. Niet elke tandpasta bevat evenveel fluoride. Je tanden hebben fluoride nodig om het tandglazuur te versterken. Deze stof kan je lichaam niet zelf aanmaken en moet dus van ergens anders komen (je tandpasta dus). Voor volwassenen raadt men een fluoridegehalte van 1.000 tot 1.500 ppm aan. Voor kinderen onder de 6 jaar mag dit maximum 1.000 ppm zijn. 

Tip #3: poets en flos 2x per dag

Een van de voornaamste tips voor een goede mondzorg is om tweemaal per dag te poetsen. Doe dit ‘s ochtends na het ontbijt en ‘s avonds voor het slapengaan. Maak hiervan een routine, zodat je het niet vergeet. Na het tandenpoetsen kan je best ook flossen. Op deze manier ben je zeker dat je gebit helemaal schoon is.

Tip #4: maak je tong schoon

Bij mondzorg mag je natuurlijk je toch niet vergeten. Ga na het schoonmaken van je gebit even met je tandenborstel over je tong. Het gebruik van een tongschraper is een beter alternatief. Hiermee kan je nog meer bacteriën verwijderen. Deze bacteriën zijn vaak de oorzaak van een slechte adem. 

Tip #5: let op je voeding

Wat je eet heeft een invloed op je mondhygiëne. Wie veel koffie drinkt zal bijvoorbeeld sneller verkleuren op zijn of haar tanden zien. Voedingswaren die veel zuren bevatten (zoals frisdranken) worden ook best vermeden. Probeer gezond te eten en drink veel water. Dat komt ook je mondverzorging ten goede.