Gezonder Nu
Image default
Onderwijs

Houten speelgoed: 5 tips voor verrassende, educatieve en duurzame cadeaus

Houten speelgoed brengt een kind in deze ingewikkelde tijden terug bij de essentie. Het bouwen of inrichten van een huis, het oplossen van een puzzel of het leren kennen van bepaalde mechanieken. Houten speelgoed is daarnaast duurzaam! Vijf tips om houten speelgoed cadeau te doen, en waarom.

Onverwoestbaar en tijdloos: het poppenhuis

Een houten poppenhuis is een klassiek en geliefd item in menig kinderkamer. Het inrichten met kleine meubels, het spelen met de bewoners, een kind kan alvast in het klein fantaseren hoe het is om een eigen huis te bewonen. Het ruimtelijk inzicht wordt getraind tijdens het verplaatsen van de onderdelen. In de praktijk merk je dat het spelen met een poppenhuis niet voorbehouden is aan kinderen, en volwassenen binnen de kortste keren mee gaan doen.

Bouw- en klusspeelgoed

Ook tijdens het knutselen en bouwen met houten speelgoed werkt een kind aan zijn ontwikkeling op diverse vlakken. De ooghandcoördinatie, de werking van gereedschappen en allerlei wetten der natuurkunde – bijvoorbeeld die van gewicht, balans en zwaartekracht. Er zijn natuurlijk de klassieke bouwblokken en -stenen die nooit vervelen, maar ook pakketten met bouwtekeningen voor de al wat gevorderde kleine klusser.

Houten puzzels

Zijn er nog van die ouderwetse houten puzzels verkrijgbaar, vraag je je af in deze tijden waarin een kind soms al vanuit de wieg naar de iPad lijkt te grijpen. Jazeker! Houten puzzels dagen de inzichten van een peuter nog meer uit. Van simpele hamertje-tik-achtige exemplaren tot complete houten legpuzzels. Ze zijn verkrijgbaar in talloze soorten, maten en prijzen en smaakvol vormgegeven. Zoek ook eens naar brein- en mozaïekpuzzels.

Voertuigen

Auto’s, treinen, vliegtuigen, voor sommige kinderen is er niks leuker dan al geluiden nabootsend met hun houten voertuigen in de weer te zijn. Ze nemen een voorschot op hun toekomstige leven als piloot of brandweerman en laten hun fantasie de vrije loop tijdens zelf geschetste avonturenscenario’s – ook nuttig voor het jonge brein. Er bestaan hele houten treinbanen om zelf een traject aan te leggen, gecombineerd met andere landschapselementen zoals tunnels, bergen, bomen en gebouwen.

Spelvormen

Een spelvorm leert een kind om te gaan met competitie: de mentale veerkracht bij verlies en bescheiden euforie bij winst. Je doet een beroep op de prille sportiviteitsgevoelens met een houten bowlingspel. Lekker kegels omver smijten, maar ook het richtingsgevoel trainen. In een later stadium is een dam- of schaakspel de ideale manier om kinderen vooruit te leren denken. Aan de hand van deze vijf voorbeelden en het rondkijken op de website van Lobbes Speelgoed kom je tot genoeg inspiratie voor een mooi, duurzaam en educatief cadeau!