Gezonder Nu
Image default
Thuisgezondheid

Zacht water: De gezondste keuze voor u en uw huis

Weet u wat voor soort water er uit uw kranen komt? Als je geen waterontharder hebt, is het waarschijnlijk hard water. Dit soort water bevat een hoog gehalte aan calcium en magnesium, wat allerlei problemen kan veroorzaken voor zowel je huis als je gezondheid. In deze blogpost bespreken we de voordelen van het gebruik van een zachtwatersysteem in je huis. We bekijken ook de verschillende soorten antikalksystemen die tegenwoordig op de markt zijn. Zachter water is gezonder voor u en uw gezin, en het helpt ook om uw apparatuur te beschermen tegen corrosie en kalkaanslag.

Als je hard water hebt, ben je waarschijnlijk bekend met de problemen die dat kan veroorzaken. Kalkaanslag in je leidingen en toestellen is een van de meest voorkomende problemen. Deze witte minerale aanslag kan leidingen verstoppen, de waterdruk verminderen, en de levensduur van je watergebruikende toestellen verkorten. Hard water maakt het ook moeilijk om zeep te laten schuimen, wat kan leiden tot droge huid en haar. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die hard water gebruiken meer last hebben van eczeem.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je gezin of de levensduur van je toestellen, is een waterontharder een verstandige investering. Waterontharders werken door het calcium en magnesium te verwijderen uit hard water, en laat zacht water achter dat veilig is voor je huis en je gezin.

Er zijn tegenwoordig twee belangrijke soorten waterontharders op de markt: waterontharders op basis van zout en waterontharders op basis van kaliumchloride. Waterontharders op basis van zout gebruiken natrium om het calcium en magnesium uit hard water te verwijderen. Kaliumchloride waterontharders gebruiken kalium om deze mineralen te verwijderen.

Beide soorten waterontharders zijn doeltreffend, maar waterontharders op basis van zout zijn de populairste soort. Dat komt omdat ze minder duur zijn in gebruik en minder onderhoud vergen dan waterontharders met kaliumchloride.

Naast de waterontharders zijn er op de markt ook andere antikalksystemen te vinden. Deze apparaten werken op basis van magnetisme. Een sterk magnetisch veld breekt calcium en magnesium af waardoor deze mineralen zich minder goed kunnen hechten aan huid en sanitair. Het voordeel hiervan is dat de gezonde werking van deze mineralen in het water blijven zitten. Het drinken van water blijft zo optimaal gezond! Bovendien is een antikalksysteem op basis van magnetisme goedkoper in aanschaf, volledig onderhoudsvrij en gemakkelijk zelf te installeren. Er zijn echter veel goedkope namaakproducten op de markt te vinden. Laat je dus goed informeren en neem een wijs en gezond besluit!