Gezonder Nu
Image default
Onderwijs

Voldoen aan de behoeftes van kunst en cultuur bij je leerlingen

De cultuurprofielschool, cultuur voor het leven

In een cultuurprofielschool is cultuur ‘verplicht’. Anders mogen de scholen de naam van cultuurprofielschool niet dragen. Of de kinderen cultuur en kunst nu écht als verplicht beschouwen? Wij zijn wel zeker van niet! Het is een bewuste keuze van kinderen om naar een cultuurprofielschool te gaan. Ze vinden het prettig, leerzaam, boeiend en uitdagend om met kunst en cultuur bezig te zijn. Als schoolhoofd sta je dan ook vaak verbaasd over de gretigheid waarmee kinderen kunst en cultuur omarmen. Hoe ga jij deze gretigheid, deze passie bij kinderen voeden? Het is voor jou als schoolhoofd een hele opdracht om telkens weer vernieuwend uit de hoek te komen met je aanbod aan kunst en cultuur. Laat je hierbij begeleiden!

Als schoolhoofd sta je er niet alleen voor!

Naast cultuur en kunst worden er in je cultuurprofielschool uiteraard nog andere lessen gegeven. En daarmee heb je waarschijnlijk meer dan je handen vol. Voor het gedeelte kunst en cultuur kun je makkelijk een beroep doen op externe experten. Je organiseert bijvoorbeeld workshops kinderen waarin er wordt gewerkt op het niveau van de leefwereld van je leerlingen. Zowel traditionele als actuele onderwerpen komen aan bod. Er worden moderne technieken ingezet om creatief te werken. En je aanbod is altijd weer nieuw. Dit zijn de grote voordelen van het werken met externe partners.

De mogelijkheden zijn onuitputtelijk

Wat is precies kunst en cultuur? Het is een veelzijdig iets dat op heel wat manieren kan ingevuld worden op school. Workshops dans, muziek, theater, circus, beeldende kunst en ook digitale media bestaan in al hun vormen. Of maak er een cultuurdag of een dagproject voor de hele school van. Haal de leerlingen gerust uit hun vertrouwde omgeving en laat ze kennismaken met andere kunstvormen. Wereldmuziek, zelf scripts schrijven voor film of theater, technieken leren die helpen bij het maken van kunst… het houdt de geest van kinderen open. En dat is nu juist de reden waarom ze hebben gekozen voor je cultuurprofielschool. In de lessen rond cultuur kunnen ze hun ding kwijt, mogen ze zichzelf zijn en ontwikkelen ze zoals ze het zelf graag hebben. Voldoen aan de culturele en kunstzinnige behoeftes van je leerlingen, je staat er niet alleen voor!

https://kleinkunstig.nl