Gezonder Nu
Image default
Aandoeningen en ziekten

Waarom uw kat een goede krabpaal nodig heeft

Waarom uw kat een goede krabpaal nodig heeft

Er zijn ontelbare voordelen verbonden aan het delen van ons leven en onze huizen met huisdieren. Maar, zoals elke katteneigenaar kan bevestigen, zijn er soms ook een paar nadelen. Alleen al door hun normale, instinctieve gedrag kunnen katten soms rommel maken in onze huizen. Helaas kan dit leiden tot onenigheid tussen ons en onze katachtige vrienden. Een veel voorkomend twistpunt is het krabben aan meubels, tapijt of andere huishoudelijke voorwerpen. Koop daarom een krabpaal.

Hoe krabben gevaarlijk kan zijn voor uw kat

Wanneer het normale kattengedrag van het krabben aan voorwerpen botst met het normale menselijke belang om een mooi huis te houden, krijgen katten vaak de volgende negatieve gevolgen.

  • Sommige mensen proberen het krabgedrag te bestraffen. Dit werkt zelden en kan uw kat angst en pijn bezorgen. Dit resulteert meestal in meer negatief gedrag.
  • Sommige katten worden vrijgelaten om buiten voor zichzelf te zorgen, waar ze worden blootgesteld aan ziekten, verwondingen en vaak een vroege dood.
  • Sommige katten worden ontklauwd. Een extreem pijnlijk proces voor de kat, dat ook het gedrag en het karakter kan veranderen, is de amputatie van alle 10 voorste vingers tot aan het eerste gewricht.
  • Andere katten worden afgestaan aan asielen waar ze kunnen worden geëuthanaseerd als ze niet tijdig worden geadopteerd.

Waarom krabben katten eigenlijk aan dingen?

Om vreedzaam te kunnen samenleven met onze katten, moeten we begrijpen waarom ze zich bezighouden met wat wij als een negatieve activiteit beschouwen en ze dan een alternatief bieden dat aanvaardbaar is voor ons en onze meubels. Katten worden om verschillende redenen geboren met het instinct om aan voorwerpen te krabben.

  • Katten hebben geurklieren in hun poten. Door te krabben wordt de geur van de kat op een voorwerp overgedragen en wordt een territoriale boodschap voor andere katten achtergelaten.
  • Ook de visuele sporen die door het krabben op voorwerpen worden achtergelaten, geven territoriale informatie aan anderen.
  • Krabben helpt om de buitenste laag van de nagels van een kat te verwijderen: het is goed verzorgingsgedrag.
  • Katten krabben om hun klauwen, poten en lichaam te strekken. Hierdoor komen “feel good” hormonen vrij die uw kat gezond houden.
  • Katten krabben om stress of opwinding af te reageren of “stoom af te blazen”.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat aan mijn meubels krabt?

Gelukkig zijn er manieren om de behoefte van uw kat om te krabben te bevredigen zonder uw huisraad op te offeren. Een goede manier om dit te doen is door te zorgen voor een krabpaal van hoge kwaliteit. Met enige aandacht voor de eigenschappen die horen bij een perfecte krabpaal (hoogte, stevigheid en goed krabpaal), een beetje training voor uw kat, en wat extra begrip en geduld, zal uw kat zeker leren uw meubels met rust te laten. In feite zal uw vriend van de palen houden. Als uw kat zijn natuurlijke activiteiten kan uitoefenen, zal hij gezonder en gelukkiger zijn, en dat zal resulteren in meer gedeelde liefde met u!

Koop een krabpaal grote kat voor uw kat!