Gezonder Nu
Image default
Fitness

Waarom je altijd een trampoline met net moet gebruiken in je tuin

Trampoline springen in je tuin kan ontzettend leuk zijn, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Daarom worden de meeste trampolines tegenwoordig geleverd met een extra veiligheidsnet. Zo’n trampoline met net zorgt er namelijk voor dat het springen veilig en betrouwbaar is. Als je een verkeerde sprong maakt dan vang het net je op en val je niet naast de trampoline. Dat beperkt een hele hoop ongelukken en dat is de reden waarom tegenwoordig bijna alle trampolines met een net worden geleverd. 

Is het een verplichting om een trampoline met net aan te schaffen?

De Nederlandse overheid heeft vanaf 1 januari 2021 ingesteld dat het bij bijna alle trampolines verplicht een veiligheidsnet moet worden bevestigd. Het gaat om trampolines die boven de grond steken. Alleen de groundlevel trampolines mogen zonder een net worden verkocht, maar bij dit soort trampolines moet je wel rondom val dempend materiaal verwerken. Desalniettemin als je kiest voor een trampoline met poten of een inground trampoline worden deze producten altijd geleverd met een veiligheidsnet. Zo’n net kan vervelend zijn, maar in het verleden gebeurde er te veel ongelukken met trampoline springen zonder net. Door het gebruik van een net worden de ongelukken beperkt en is er een stuk minder letselschade.

Een aantal voordelen van een veiligheidsnet bij een trampoline

Alles draait om veiligheid bij trampoline springen, zeker als je kleine kinderen hebt. Een veiligheidsnet maakt het springen simpelweg een stuk veiliger. Per ongeluk van de trampoline springen zit er niet meer bij en je hoeft als ouder niet constant op je kinderen te letten. Al is het wel goed om af en toe te kijken hoe het gaat. Daarnaast zullen de kids gaan experimenteren met het springen op een trampoline. Heeft een trampoline een net dan kunnen de experimenten een stuk veiliger worden uitgevoerd. En bij kleine trampolines is het oppervlak een stuk kleiner en is daardoor de kans groter dat je tijdens het springen naast de trampoline terecht komt. Niet met een veiligheidsnet bevestigd dus.

Nadelen van een veiligheidsnet bij een trampoline?

Eén van de nadelen van zo’n speciale veiligheidsnet is dat het er lelijk uitziet. Sowieso wordt de trampoline een stuk hoger, zo’n 1.80 meter extra, en als je een kleine tuin hebt dan zal het extra opvallen. Niet iedereen is daar even blij mee. Daarnaast betaal je meer voor een trampoline met net dan een trampoline zonder net. Ook een dingetje is de toegankelijkheid bij een trampoline met net. De toegankelijk is namelijk een stuk minder, want je moet meestal op een minder makkelijke manier de trampoline in. Alternatief om het springen toegankelijker en veiliger te maken is om een ingegraven trampoline neer te zetten in je tuin. Toch een trampoline met net kopen? Kijk dan eens op de website van de Trampoling Koning!