Gezonder Nu
Image default
Gezondheid van vrouwen

Is chiropractie veilig?

Chiropractie staat bekend als een vorm van zorg die zich richt op het optimaliseren van de wervelkolom en het zenuwstelsel. Sommigen twijfelen of het wel veilig is, omdat er bij bepaalde technieken hoorbare ‘krakjes’ kunnen ontstaan. Toch laat wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring zien dat chiropractische behandelingen over het algemeen veilig en effectief zijn. Mits uitgevoerd door een gekwalificeerde chiropractor. Hoe zit dat precies? En voor wie is deze vorm van zorg geschikt? In dit artikel lees je meer over de veiligheid en aanpak van chiropractie.

Waar kan chiropractie allemaal bij helpen?

Chiropractie draait om het bevorderen van een goede balans in je lichaam. Dat betekent dat je gewrichten vrij kunnen bewegen en je spieren soepel zijn. Daarom bezoeken mensen een chiropractor met uiteenlopende klachten. Denk aan rugpijn, nekklachten, hoofdpijn, maar ook sportblessures of zelfs een behandeling zwangerschapsischias. Deze vorm van ischias treedt soms op bij zwangere vrouwen, omdat de groeiende buik druk kan uitoefenen op de rug en bekken. Een chiropractor voor zwangere vrouwen kan met lichte correcties en advies over houding helpen om die druk te verminderen. Ook mensen met chronische klachten of die herstellende zijn van een blessure ervaren vaak verlichting na een aantal sessies.

Wat maakt een chiropractor zo belangrijk?

Veiligheid en deskundigheid zijn sterk verbonden aan de ervaring van de behandelaar. Een aanbevolen Chiropractor Rotterdam heeft doorgaans een erkende opleiding afgerond en investeert in nascholing. Zo blijven ze op de hoogte van de nieuwste inzichten in hun vakgebied. Door eerst een grondig intakegesprek te voeren, beoordeelt de chiropractor of jouw klachten met deze methode behandeld kunnen worden. Soms raden ze aanvullende diagnostiek aan, zoals een röntgenfoto, voordat ze je behandelen. Deze aanpak voorkomt dat je een behandeling krijgt die niet bij je past. Mocht je bepaalde aandoeningen hebben, zoals osteoporose of een ernstige blessure, dan houdt de chiropractor hier rekening mee of verwijst je eventueel door.

Welke risicofactoren spelen mee?

Net als bij elke vorm van zorg, zijn er altijd kleine risico’s. Zo kun je na een behandeling spierpijn of stijfheid ervaren. Dit komt meestal doordat je lichaam moet wennen aan de nieuwe stand van je gewrichten. Er doen verhalen de ronde over ernstige bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op beroertes bij nekmanipulatie. Dat blijkt in de praktijk echter zeer zeldzaam. Vaak is er dan sprake van een onderliggende vaatproblematiek. Een professionele chiropractor zal grondig screenen en zeker voorzichtig zijn bij nekcorrecties. Ze testen bijvoorbeeld de bloedtoevoer of stellen alternatieve technieken voor, zoals mobilisaties in plaats van manipulaties. Dat minimaliseert het risico. Ben je ongerust, stel dan gerust al je vragen aan je chiropractor voor meer duidelijkheid.

Wat kun je zelf doen voor een veilige behandeling?

Vertrouw je het niet helemaal? Praat dan met je huisarts of vraag een second opinion aan bij een andere zorgverlener. Een chiropractor die transparant is over de technieken en aandacht heeft voor jouw medische achtergrond, wekt vertrouwen. Wees ook eerlijk over je klachten. Hoe langer je met pijn rondloopt, hoe lastiger het kan zijn om snel resultaten te boeken. Neem na je behandeling de tijd om te herstellen. Drink voldoende water, beweeg rustig en let op je houding. Soms krijg je thuisoefeningen mee om je spieren en gewrichten soepel te houden. Die oefeningen dragen bij aan een veiliger en duurzamer resultaat.