Gezonder Nu
Image default
Geneeskunde

Welke verschillende soorten DNA testen bestaan er?

Als we het hebben over DNA, dan hebben we het natuurlijk al snel over onderzoek dat wordt gedaan door een forensisch onderzoeker. Vooral in strafzaken speelt DNA namelijk een ontzettend belangrijke rol in het oplossen van dergelijke zaken. Dat komt namelijk omdat iedereen een eigen uniek DNA heeft, waardoor het DNA wat ergens wordt gevonden vaak met bijna de volle 100 procent zekerheid aan een individueel persoon kan worden gekoppeld. Dit maakt het dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt. Toch is DNA veel meer dan alleen dit. Het is namelijk de blauwdruk van hoe wij als mens in elkaar zitten. Maar welke soorten DNA kennen we allemaal en nog belangrijker, welke DNA testen bestaan er?

Autosomaal DNA-profiel

 

Het meest gebruikte en daarmee ook meest bekende DNA profiel, is het autosomaal DNA-profiel. Ieder persoon heeft een uniek profiel. Het DNA dat we bij ons dragen, vind je op de 23 chromosomenparen die in onze cellen zitten en we hebben meegekregen van onze vader en moeder. De basis van deze voor iedereen unieke combinatie wordt al bij de bevruchting van de eicel gelegd. Dat zorgt ervoor dat het DNA van een kindje dus ook al in een vroegtijdig stadium is vast te stellen. Zo kan er dus bijvoorbeeld al voor de geboorte worden achterhaald wie de vader van het kindje is, mocht dit aan de orde zijn.

Match

Een andere reden waarom mensen ervoor kiezen een DNA onderzoek te laten uitvoeren, is natuurlijk om te kijken of er een match is tussen twee mensen. Hierbij kun je denken aan een familielid waarvan je zeker wilt weten of dit bijvoorbeeld wel echt je broer of zus is. Dit zijn de wat meer commerciële testen, die daarom ook vaak niet worden vergoed door je verzekeraar. Zo’n DNA onderzoek via DNAtesten.be is eenvoudig online te regelen en ontvang je vanzelf binnen enkele weken de uitslag thuisgestuurd.

Gezondheidsonderzoek

Eén van de DNA testen die kan worden uitgevoerd, is om de gezondheid te onderzoeken. Dit kan zijn of er misschien erfelijke ziektes aanwezig zijn in je familie, maar ook of je kind eventueel kans heeft op bepaalde aandoeningen. Het kan dus heel goed zijn dat je op basis van een DNA test al bepaalde eventuele erfelijke aandoeningen in een vroegtijdig stadium kunt opsporen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat het ook meteen ernstig is, maar het voor veel mensen wel prettig om vast te weten.